Nyhetsrummet Blogg

Kan man verkligen älska varandra i nästan 50 år?

DSC 0135 M och B Mattsson

Faktiskt, så träffades vi redan som tonåringar och lärde känna varandra som goda kompisar 6-7 år innan vi gifte oss. Därefter, under en period på 11 år, välkomnade vi våra 4 barn, som droppade in med jämna mellanrum. Idag har de egna familjer som resulterat i 10 barnbarn. Med dessa klenoder inom besöksavstånd känner vi oss riktigt rika!

Tillsammans tittar vi nu i backspegeln och tycker att tiden som gifta rusat förbi. Det har den också på sätt och vis men med vår tro ser vi dock på livet med ett vidare perspektiv. Under vårt jordeliv får vi känna och uppleva glädje och sorg, gå igenom prövningar och få erfarenheter - som i längden, förhoppningsvis, utvecklar oss till bättre individer och medmänniskor. Äktenskapet förbereder oss för ett liv tillsammans även efter döden. Med detta eviga mål i sikte lämnar vi inte ”ett sjunkande skepp” när livet blir tufft, utan vi löser situationer tillsammans efter bästa förmåga. Som en ”tredje part” i vårt äktenskap, ser vi Kristus som en hjälpare som finns där när vi inte själva förmår. Vår gemensamma kristna livssyn är ett viktigt fundament i vårt äktenskap. 

Kamratskap, förälskelse, passion och kärlek har vi upplevt – och upplever – men i lite ”olika kläder” beroende på var i livet vi befunnit oss. Tempot är numera lite lugnare, tryggare, mer förlåtande och fördragande än förut. Det kostar på att vara sur och arg och tiden känns för dyrbar att slösas bort på sådant som inte ger glädje. Det är fullt tillåtet att stanna upp, prata om saken och justera kursen om vi är på väg åt fel håll. ”Vi” är också två olika personer som skall leva med och tycka om sig själva, samtidigt som vi skall leva med och tycka om varandra. Rom byggdes inte på en dag och att bygga en familj kräver sitt. 

Humor är ett av de verktyg som så många gånger hjälpt oss se det tokroliga i stundens allvar. Skratt och gråt är viktiga ingredienser för oss båda. Vi minns den gången vi åkte till danska kusten med ungar och lånat tält. Allt var sol och glädje när vi klarat av att sätta ihop mängder av små märkta skelettdelar i olika storlekar - och till slut fått på yttertältet. Då, inför alla semesterfirares nyfikna ögon, upptäcker vi att det saknas både innertält (med tillhörande golv), tältpinnar och gardiner för de stora plastfönstren varigenom man kan se allt som händer innanför yttertältets väggar… Pappa skrattade inte då, men resten av familjen desto mer. Många är de tillfällen då humorn har varit vår bästa vän.

Världsligt sett har vi kanske inte varit rika men vi har upptäckt att detta inte behövs för att skapa gemensamma upplevelser. Vi har vandrat i fjällen, badat i kalla bäckar, ätit smörgås med ägg och bacon och suttit vid brasan på kvällen – och bara njutit av att vara tillsammans. En bio på stan med efterföljande ”hel special ” (som på västkusten betyder potatismos och 2 korvar i bröd med senap, ketchup och gurka) hjälper till att hålla kärleken vid liv. En tur i bilen vart som helst räcker för härliga pratstunder. 

Aktiviteter tillsammans med goda vänner har stor plats i vår pensionärstillvaro – allt ifrån att spela spel till semesterveckor ihop. Att umgås med goda vänner är ett ypperligt sätt att lära känna sig själv, så vårt goda råd: Spara på vänner! 

I början skrev vi om att titta i backspegeln, men nu inser vi att framrutan är så mycket större – vi tutar och kör!

Bläddra bloggen

Om: This blog is managed and written by staff of the Public Affairs Department of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. The information here is reliable and accurate but should not necessarily be viewed as official statements from the Church. The purpose of this blog is to provide journalists, bloggers, and the public with additional context and information regarding public issues involving the Church. For official news releases and statements from the Church, visit MormonNewsroom.org.

Stilguideanmärkning: Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.