Pressmeddelande

Han helar dem som har frkrossade hjrtan

Jag vill frskra er om att det finns ett skert botemedel mot hjrtesorg, besvikelse, kval och frtvivlan. Psalmisten skrev: Han helar dem som har frkrossade hjrtan, deras sr frbinder han.1 Helandet r ett gudomligt mirakel; sren r mnniskoslktets gemensamma lott. Shakespeare sade: Den ler t rr som aldrig haft ett sr.2 Det tycks som om ingen undslipper denna vrldens problem, utmaningar och besvikelser.

I dagens verbelastade samhlle tycks en del av de helande medel som vra frldrar tnjt inte finnas i vrt liv. Allt frre kan minska stressen genom att arbeta med hnderna och genom att bruka jorden. De allt strre fordringarna, mngfalden sikter, frsljarnas entrgna lockrop, det ronbedvande bullret och mnga tilltrasslade personliga relationer kan berva vr sjl den frid som den behver fr att fungera och verleva. Vr brdska att hinna med klockans obarmhrtiga krav tr p vr inre frid. Trycket att konkurrera och verleva r stort. Vrt begr efter personliga godelar tycks enormt. De allt starkare krafterna som frstr den enskilde och familjen leder till djup hjrtesorg.

En av orsakerna till att vrt samhlle r andligt sjukt r att s mnga inte knner till eller bryr sig om vad som r rtt eller fel. Mycket rttfrdigas p grundval av ndamlsenlighet och att det ger pengar och godelar. De f organisationer och enskilda som p senare tid haft modet att st upp och tala emot ktenskapsbrott, orlighet, vld och andra former av ondska, frljligas ofta. Mnga saker r helt enkelt fel, oavsett om de r lagliga eller inte. De som framhrdar i att flja vrldens ondska kan inte knna Guds frid, som vergr allt frstnd.3

P ngot stt mste vi finna det lkande inflytande som ger trst t sjlen. Var finns denna balsam? Var finns den lindring som vi r i s desperat behov av fr att kunna klara av vrldens pfrestningar? Den uppvgande trsten kan till stor del komma genom att ska Guds ande i strre grad. Drigenom kan vr ande helas.

Andlig lkedom illustreras i berttelsen om Warren M Johnson, som var pionjr och frjkarl i Lees Ferry i Arizona. Som ung drog Warren Johnson vsterut under sommaren 1866 fr att ska sin lycka i guld. Han blev mycket sjuk och hans medresenrer lmnade honom under ett trd i en familjs trdgrd i Bountiful i Utah. En av dttrarna fann honom och berttade att det lg en dd man i trdgrden. Trots att han var en fullkomlig frmling tog denna vnliga familj in honom och vrdade honom tills han blev frisk. De undervisade honom om evangeliet och han dptes. Han blev s smningom frjkarl i Lees Ferry.

1891 drabbades Warren Johnsons familj av en stor tragedi. Under en kort period frlorade de fyra barn i difteri. Alla fyra begravdes i rad intill varandra. I ett brev till president Wilford Woodruff, daterat den 29 juli 1891, berttade Warren vad som hade hnt:

Kre broder!

I maj 1891 kom en familj frn Tuba City hit frn Richfield i Utah dr de tillbringat vintern hos vnner. I Panguitch begravde de ett barn, och utan att desinficera vagnen eller sig sjlva och utan att ens stanna fr att tvtta det dda barnets klder, kom de till vrt hus och stannade ver natten och umgicks med mina sm barn ... Vi visste ingenting om sjukdomens natur, men vi hade tro p Gud eftersom vi var hr p en mycket svr mission och efter bsta frmga hade efterlevt visdomsordet och utfrt vra andra religisa plikter. Vi hade betalt tionde, hllit familjebner osv, fr att vra barn skulle rddas. Men tyvrr, fyra och en halv dagar senare dog [vr ldste pojke] i mina armar. Ytterligare tv fick sjukdomen och vi fastade och bad s mycket som vi ansg det vist eftersom vi hade andra plikter att utfra. Vi fastade i 24 timmar och en gng fastade jag i 40 timmar, men frgves, fr bda mina sm dttrar dog ocks. Omkring en vecka efter deras dd drabbades ocks min 15-riga dotter Melinda och vi gjorde allt vi kunde fr henne, men hon gick snart samma vg som de andra, och tre av mina kra flickor och en pojke har tagits ifrn oss och nnu har vi inte sett slutet. Min ldsta flicka som r 19 r har nu ftt sjukdomen och vi ber och fastar fr hennes skull ... Vad har vi gjort fr att Herren skulle verge oss och vad kan vi gra fr att p nytt finna nd infr honom[?]

Eder frbundne i evangeliet Warren M Johnson4

I ett senare brev till sin vn Warren Foote vittnade broder Johnson om att han funnit andlig frid: Jag kan emellertid frskra dig om att det r den svraste [prvningen] i mitt liv, men mitt ml r frlsning och med min himmelske Faders hjlp r jag besluten att hlla fast vid ledstngen av jrn, oavsett vilka prvningar som jag drabbas av. Jag har nnu inte slappnat av nr det gller att utfra mina plikter och jag hoppas och frlitar mig p att jag skall ha mina brders tro och frbner, att jag kan leva s att jag kan ta emot de vlsignelser som du genom auktoritet placerat p mitt huvud. 5

Den sjunde trosartikeln frkunnar att vi bland vriga andliga gvor tror p helbrgdagrelse. Jag tror att denna gva omfattar bde kropp och sjl. Anden talar frid till sjlen. Denna andliga trst kommer genom att beropa andliga gvor, vilka visar sig p mnga stt. De r rikliga, fulldiga och ofta frekommande i kyrkan idag. De fldar frn det dmjuka och rtta anvndandet av ett vittnesbrd. De kommer ocks genom att vlsigna de sjuka nr man har smort dem med invigd olja. Kristus r den store lkaren som steg upp frn de dda med lkedom under sina vingar6 medan Hugsvalaren r den verkstllande kraften i helbrgdagrelsen.

Herren har gett oss mnga stt att ta emot hans lkande inflytande. Jag r tacksam ver att Herren har terstllt tempelarbetet till jorden. Det r en viktig del av frlsningsarbetet fr bde levande och dda. Vra tempel erbjuder en fristad dit vi kan g och lgga undan mycket av vrldens oro. Vra tempel r platser fr frid och ro. I dessa helgade rum helar [Gud] dem som har frkrossade hjrtan, deras sr frbinder han.

Att studera skrifterna kan ge stor trst. President Marion G Romney (18971988), frste rdgivare i frsta presidentskapet, sade:

Jag r vertygad om att om vi i vra hem lser i Mormons bok, regelbundet och under bn, sjlva och tillsammans med vra barn, kommer andan i denna underbara bok att stta sin prgel p vra hem och alla som bor dr. Vrdnadens anda kommer att ka liksom vr msesidiga respekt och hnsyn mot varandra. Stridighetens anda kommer att frsvinna. Frldrarna kommer att ge rd till sina barn med strre krlek och visdom. Barnen kommer att bli mer mottagliga fr dessa rd och flja dem i strre utstrckning. Rttfrdigheten kommer att ka. Tro, hopp och krlek Kristi rena krlek kommer att rda i vrt hem och i vrt liv och sknka oss frid, gldje och lycka.7

Nr jag var ung var det inte lika vl klarlagt som det r i dag hur visdomsordet, vilket omfattar avhllsamhet frn tobak, alkohol, te och kaffe, pverkar hlsan. De andliga vlsignelserna har emellertid lnge varit erknda. Visdomsordet lovar att de som kommer ihg att flja dessa rd och vandra i lydnad mot
buden skola hava hlsa i naveln och mrg i benen.8

Mrg har lnge varit en symbol fr friskt, hlsosamt leverne. Men i den tid d det finns livrddande benmrgstransplantationer fr uttrycket mrg i benen ytterligare betydelse som ett andligt frbund. Lftena fr dem som hller visdomsordet fortstter: De som iakttar denna lag skola finna visdom
och stora skatter av kunskap, ja, frdolda skatter, och skola springa och icke bliva trtta, g och icke bliva matta. Och jag, Herren, lovar dem, att mordngeln skall g frbi dem ssom Israels barn och icke drpa dem. 9 Om vi ska rddas behver vi verkligen skydda oss mot de mnga frstrande krafter som finns i vrlden i dag.

Fr mnga av oss ger emellertid inte denna andliga helbrgdagrelse rum p vrldens stora skdeplatser, utan p vra egna sakramentsmten. Vi fr trst av att dyrka och ta del av sakramentet tillsammans med, och undervisas i en anda av dmjukhet, av vra medmnniskor och nra vnner som lskar Herren och frsker lyda hans bud. Vr kre biskop ger talarna i uppgift att ta upp ett mne eller en princip inom evangeliet. De talar alltid med den Helige Andens kraft och ppnar sina hjrtan s att frsamlingen kan skda skatterna dri. Budskapen ges i form av dmjuka vittnesbrd och goda rd. Vi i frsamlingen frstr det som undervisas genom sanningens ande och bekrftar de medfljande vittnesbrden.

Vra sakramentsmten br vara andaktsfulla och upplyftande och terstlla den andliga hlsan hos de nrvarande. En del av denna lkande process ger rum nr vi dyrkar Herren genom musik och sng. Att sjunga vra vackra, andaktsfulla psalmer ger nring t sjlen. Vi blir ett hjrta och ett sinne nr vi sjunger lovsnger till Herren. Att dyrka Herren med sng har bland annat den effekten att den andligen enar deltagarna i en knsla av vrdnad.

Andligt helande intrffar ocks nr vi br och lyssnar till dmjuka vittnesbrd. Ett vittnesbrd som ges i en anda av botfrdighet och tacksamhet fr gudomlig frsyn och i undergivenhet infr gudomlig vgledning r ett kraftfullt lkemedel som mildrar oro och bekymmer.

Jag tvivlar p att uppriktiga medlemmar i kyrkan kan uppn fullstndig andlig helbrgdagrelse utan att vara i harmoni med kyrkans grundval, vilken, som aposteln Paulus frkunnade, r apostlarnas och profeternas grund.10 Detta kanske inte r populrt med tanke p vrldens lnga historia av att frkasta profeterna och deras budskap. Likvl r de Guds orakel p jorden och de som kallats att leda verket vid denna tidpunkt i historien. Det r ocks ndvndigt fr oss att tillhra dem som stdjer vra biskopar, grenspresidenter, stavspresidenter och distriktspresidenter.

Aktuell information tycks bekrfta att vi fr den yttersta andliga helbrgdagrelsen genom att glmma bort oss sjlva. En genomgng av olika redogrelser visar att de som bst verlevt i fngelser och som gisslan var de som brydde sig om sina kamrater i fngenskapen och som var villiga att ge av det de hade fr att hjlpa andra. Dr Viktor Frankl sade: Vi som levde i koncentrationslger minns de mn som gick runt i byggnaderna och trstade andra och gav bort sin sista brdbit. De var kanske f till antalet men de r tillrckliga bevis p att allting kan tas ifrn en mnniska utom en sak: den sista av de mnskliga friheterna att vlja attityd oavsett vilken omstndighet man befinner sig i, att vlja sin egen vg.11 Vrldens Frlsare uttryckte det mycket enkelt: Den som mister sitt liv, han skall bevara det.12

Av allt vi kan gra fr att finna lindring r kanske bn det som trstar oss mest. Vi r ombedda att be till Fadern i hans Sons, Herrens Jesu Kristi namn och genom den Helige Andens kraft. Bnen i sig ger tillfredsstllelse t sjlen, ven om Gud i sin visdom inte ger oss det vi ber om. President Harold B Lee
(18991973) lrde att alla vra bner blir besvarade, men ibland sger Herren nej.13 Profeten Joseph Smith lrde att det bsta sttet att inhmta sanning och visdom r ... att g till Gud i bn.14 Bnen r i hgsta grad behjlplig i lkningsprocessen.

Sr som frorsakas av andra blir helade genom helandets konst. President Joseph F Smith (18381918) frkunnade: Men helandet av ett sr r en konst man inte frvrvar enbart genom vning, utan genom den krleksfulla mhet som kommer av en allmn god vilja och ett medknnande intresse fr andras vlfrd och lycka.15 Det finns hopp fr alla att bli helade genom omvndelse och lydnad. Profeten Jesaja bekrftade detta: Om edra synder n ro blodrda, skall de bli snvita.16 Profeten Joseph Smith frkunnade: Det finns ingen tid, d andarna ro fr gamla att nalkas Gud. Alla ro inom rckhll fr den frltande barmhrtigheten.17

Efter fullstndig omvndelse r formeln underbart enkel. Herren har faktiskt gett den till oss med fljande ord: Viljen I icke nu tervnda till mig och bttra eder frn edra synder samt bliva omvnda, p det jag m kunna hela eder?18 Nr vi gr detta har vi lftet att han helar dem som hava frkrossade hjrtan, deras sr frbinder han. Vi finner trst i Kristus genom Hugsvalarens frmedling, och Frlsaren ger oss denna inbjudan: Kom till mig, alla ni som arbetar och br p tunga brdor, s skall jag ge er vila.19 Aposteln Petrus sger: Kasta alla era bekymmer p honom, ty han har omsorg om er.20 Nr vi gr detta blir vi helade, vilket var vad Herren lovade genom sin profet Jeremia nr han sade: Jag skall frvandla deras sorg till gldje och trsta dem och gldja dem efter deras bedrvelse ... Ty jag skall strka trtta sjlar, och alla utsvultna sjlar skall jag mtta.21

Vi har ftt veta att i det celestiala riket ska Gud sjlv torka alla trar frn deras gon. Dden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen grt och ingen plga.22 D kommer tro och hopp att erstta hjrtesorg, besvikelser, smrta, ngest och frtvivlan och Herren kommer att ge oss styrka fr att, som Mormon sger, vi inte ska underg ngot slags lidande, som icke [blir] till gldje i Kristus.23 SLUTNOTER

  1. Ps 147:3.
  2. Romeo och Julia, II.ii.1; versttning, Allan Bergstrand.
  3. Fil 4:7.
  4. Citat frn P T Reilly, Warren Marshall Johnson, Forgotten Saint, Utah Historical Quarterly, vintern 1971, s 19; moderniserad stavning.
  5. Warren Foote Autobiography, Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas arkiv (5 band), 2:260261.
  6. 2 Nephi 25:13.
  7. Conference Report, apr 1960, s 112113.
  8. L&F 89:18.
  9. L&F 89:1921.
  10. Ef 2:20.
  11. Mans Search for Meaning (1959), s 86.
  12. Luk 17:33.
  13. Se The Teachings of Harold B. Lee, red Clyde J Williams, (1996), s 127.
  14. Profeten Joseph Smiths lrdomar, s 165.
  15. Evangeliets lra, s 219.
  16. Jes 1:18.
  17. Profeten Joseph Smiths lrdomar, s 165.
  18. 3 Nephi 9:13.
  19. Matt 11:28.
  20. 1 Pet 5:7.
  21. Jer 31:13, 25.
  22. Upp 21:4.
  23. Alma 31:38.

  1. Visa vad du anvnder eller be familjemedlemmarna visa vad de anvnder fr att behandla mindre sr med, till exempel tvl, vatten och bandage. Diskutera den fysiska lkningsprocessen. Varfr behver vi andlig lkedom i dag enligt president Faust? (Se artikelns fyra frsta stycken.) Diskutera flera av president Fausts medel till att bli helade. Br vittnesbrd om Jesu Kristi helande kraft.
  2. Ls hgt eller terge med egna ord berttelsen om Warren M Johnson. Vad kan vi lra oss av denna berttelse nr det gller andliga sr och helande?
  3. Ls vad president Faust sger om sakramentsmten. Be familjemedlemmarna bertta hur sakramentsmtena har hjlpt dem att knna den Helige Anden och bli helade.
  4. Ppeka att president Faust anvnder Guds ord frn nyckelskriftstllen som hjlper till att hela sargade sjlar. (Se MB Jakob 2:8.) Sl upp och ls de skriftstllen som gr intryck p dig.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.