Pressmeddelande

Europeiska sista dagars heliga hittar nya sätt att tjäna flyktingar

Hjälparbetet fortsätter över hela Europa

Allteftersom flödet av flyktingar från Östeuropa ökar fortsätter Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga att aktivt delta i de hjälpinsatser som sker över hela Europa. Dessa insatser innefattar att upprätta formella strukturer (såsom hjälpkommittén för nödsituationer som beskrivs nedan) och informella nätverk med andra etablerade humanitära organisationer för att hjälpa dem som drabbats av den pågående konflikten.

”Vi försöker göra det som Jesus vill att vi ska göra – att lyfta de nedtryckta. Vi vill att rätt material, ekonomiskt stöd och personer hamnar där det behövs mest – och så snabbt som möjligt”, säger äldste Massimo De Feo, president i presidentskapet för området Europa.

Det här ledde till att hjälpråd och strukturer upprättades eller återaktiverades i området, där lokala prästadömsledare och systerledare i kyrkan samordnar arbetet i ett nära samarbete med och under vägledning av presidentskapet för området Europa.

Presidentskapet för området Europa är kyrkans styrande organ i 38 europeiska länder och övervakar kyrkans humanitära insatser och finansiering av flyktingstöd.

Äldste Rubén V. Alliaud, andre rådgivare i presidentskapet för området Europa, tillägger att ”genom att vara förutseende gällande de aktuella händelserna var vi i presidentskapet redo att omedelbart skapa en beredskapskommitté för att samordna alla hjälpinsatser i området”.

Detta arbete drivs av prästadömslinjen och stöds av dem som arbetar på områdeskontoret i Europa i Frankfurt am Main. Kommittén samordnar den initiala hjälpen med lokala ledare genom områdessjuttio och missionspresidenter i de drabbade länderna. Över 600 av kyrkans ukrainska medlemmar på flykt har fått direkt hjälp. Äldste Alliaud säger att ”det är nästan överväldigande att se den godhet och villighet att tjäna som finns hos så många”.

Ett särskilt initiativ som skapades i dessa prästadömsledda råd är systemet med vänskapsförsamlingar som utformades för att stötta kyrkans församlingar nära Ukrainas gräns och organisera kyrkans humanitära insatser mer effektivt. Systemet kopplar ihop 19 tyska, schweiziska och österrikiska stavar med 24 församlingar i länder i området Europa som delar en gräns med Ukraina. En stav är en grupp församlingar inom ett geografiskt område.

Det här systemet med vänskapsförsamlingar skapar en direkt kommunikationslinje och ett stödsystem mellan de församlingar som behöver hjälp och de grupper som de har parats ihop med som ger den. Peter Huber, medlem i beredskapsrådet i området Europa som arbetar med projektet, påpekar att ”det är oerhört svårt att tillgodose behoven hos flyktingar som tar sig över den 200 mil långa ukrainska gränsen. Människor i norr har till exempel andra behov än människor i söder.” Huber tillägger: ”Medlemmar vill inte bara fylla i en check. De vill vara känslomässigt involverade.”

Greg Pawlik, en frivillig flyktingsamordnare för kyrkan i Polen, säger på tal om sin roll i detta: ”Äntligen kan jag leva enligt min religion.” Julie Wondra, områdesrådgivande för organisationer för Östeuropa, säger: ”Kärleken och önskan att hjälpa är överväldigande att se. Människors hjärtan dras till varandra.”

Kyrkan tillkännagav samtidigt en ny donation på 4 miljoner dollar för att hjälpa flyktingarna i Europa. Donationen gavs till UNHCR och till Världslivsmedelsprogrammet för att hjälpa dem som tvingats fly på grund av den humanitära krisen i Ukraina.

Nedan följer några nyheter om hur kyrkan i Europa hjälper till i den nuvarande krisen. För tidigare nyheter, klicka här och här.

Polen

Kraków står i frontlinjen för flyktingflödet från Ukraina. Agata Tudor-Hart, ledare för kvinnornas tjänandeorganisation i den lokala församlingen, är tillfälligt flyktingsamordnare i ett nytt informellt nätverk för flyktingar. Hon skickade en av kyrkans heltidsvolontärer, Eric Schroedter, till tågstationen i Kraków – som vimlade av flyktingar – för att hitta en kvinna som hette Marina. ”Efter 90 minuters sökande bland okända ansikten tog en kvinna tag i min arm eftersom hon hade fått syn på min missionärsnamnbricka.” ”Marina?” sa Schroedter och hon nickade ivrigt med ett brett leende. ”Den dagen besvarade Gud inte bara våra böner utan också deras.”

”I Warszawa säger ingen ’Jag kan inte’”, säger Agnieszka Mazurowska, koordinator i Polens huvudstad. ”Vi gör inte mer än någon annan i Polen. Till och med våra vänner från fjärran hjälper till.” En del före detta församlingsmedlemmar har online från utlandet betalat för konserverad mat till flyktingarna i Warszawa. Mazurowska berättar också om en mamma och hennes gravida tonårsdotter. Den förtvivlade dottern, som gifte sig för bara tre månader sedan, behövde lämna sin far och make i Ukraina (de flesta ukrainska män mellan 18 och 60 år måste stanna kvar). Mazurowska säger: ”Jag kunde inte göra henne glad, det var inte möjligt. Men jag försökte lätta hennes sorg.”

Yulia lämnade kvar sin man när hon evakuerade Kiev med sina föräldrar och sin tolvårige son. När hennes grupp med flyktingar växte från 25 till 66 personer blev Yulia deras ledare som ledde dem i bön och kallade dem ”en förening av ukrainare med ett förenat hjärta”. Med egna ord berättar hon om tempelupplevelsen som har burit henne under resan. ”Det är en tradition att besöka templet när våra barn fyller 12 år. Vi gick dit på vår sons tolfte födelsedag, dagen innan konflikten startade. Alla mina familjemedlemmar gick till templet. Vi befann oss på den vackraste, säkraste och heligaste platsen i världen. Vi kände Guds kärlek.” Yulia och hennes familj är nu i Kraków i Polen och förbereder sig för att resa till Tyskland för att bo hos släktingar.

Mariias familj har de senaste veckorna splittrats. Hennes far, mor och en bror är kvar i Ukraina medan hon och hennes syster flyttar västerut och där försöker ansluta sig till sin bror där. Hon kommer från Donetsk i östra delen av Ukraina men var på en konferens för unga ensamstående vuxna i västra Ukraina när konflikten startade. Hon kunde inte återvända hem. Hon och hennes syster bestämde sig för att inte åka hem och begav sig i stället till Lviv i Ukraina tillsammans med 20 andra konferensdeltagare.

Där träffade de 16 andra och den stora gruppen tog sig till Kraków. Hon använde ett facebookprogram som sponsras av kyrkan för att hitta hjälp specifikt för sin situation. Hon stannade i Kraków endast en dag, och stridigheterna till trots säger hon: ”Jag vet att Gud älskar mig, att han vet vem jag är och att han har en plan för mig. Jag har sett många underverk. Jag vet att min himmelske Fader ser det jag gör.”

Greg Pawlik, medlem i kyrkan i Krakóws gren, skjutsade en man från gränsområdet och de samtalade om vad han kunde göra för att hjälpa honom. Pawlik frågade på ukrainska om han pratade engelska. Han svarade på ukrainska: ”På engelska kan jag endast en fras: ’Jag är medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.’”

Pawlik talade även med en annan medlemsfamilj i kyrkan som också flydde från Ukraina. De visade sitt senaste familjefoto taget av dottern framför Kievs tempel i början av februari. En kort tid efter att fientligheterna hade brutit ut stängdes Kievs tempel och familjen är nu åtskild. Modern och hennes två barn tvingades lämna fadern och maken. De får husrum och mat av Gdańsks församling, som endast har tio medlemmar. Hon håller den här bilden kär utan att veta om de kommer att vara tillsammans igen.

Italien

Milanos östra och västra stavar i Italien förenade sig med det ukrainska generalkonsulatet i Italien för att samla in nödvändiga förnödenheter till det ukrainska folket. Ungdomar i åldern 14 till 30 år delade ut listor i staden över material som behövdes och barn ritade bilder att skicka med paketen. Kyrkans medlemmar, missionärer och vänner skänkte och samlade personligen in allt som konsulatet begärde. Dussintals personer sorterade, paketerade och lastade 25 pallar med totalt 551 lådor med filtar, kläder, mat, medicinska förnödenheter och personliga hygienartiklar på lastbilar, tillhandahållna av konsulatet, som skulle till Ukraina. För att få veta mer om det här tjänandeprojektet kan du läsa den här artikeln i Italiens Nyhetsrum.

Luxemburg

Kyrkans ledare och medlemmar i Luxemburg började samla in viktiga varor för att hjälpa flyktingarna som tar sig in i Polen, Rumänien och Slovakien. De samarbetade med den Rumänienbaserade organisationen Association MGM, som erbjuder hjälp vid gränsen. Medlemmarna i Luxemburg förenar sig också med L’Ukraine, som redan stöttar arbetet mellan Luxemburg och Donetsk-området i Ukraina. Hundratals lådor med donationer samlades in, sorterades och transporterades till viktiga regioner med flyktingtillströmning. Församlingens unga kvinnor startade ett projekt i lokala skolor för att samla in mer material och tillbringade en kväll med att sortera och packa dessa veckan därefter.

Genom lokala bidrag överlämnades förnödenheterna av församlingens ledarskap till en lokal församling i Warszawa. Efter att ha träffat kyrkans ledarskap på plats gavs dussintals luftmadrasser, liggunderlag, första hjälpen-paket, medicinska förnödenheter, filtar och kuddar och andra varor för att främja kyrkans arbete i den delen av Europa.

Sverige

Under krisens första dagar körde två bröder från församlingar i kyrkan i Sverige till Warszawa med bland annat 100 sovsäckar som var till stor hjälp, eftersom de är slutsålda i Polen. Bröderna ville bara hjälpa till, och det var det snabbaste sättet de kunde göra det på. Kyrkans medlemmar och vänner ombeds nu att först samordna sitt arbete med lokala ledare i respektive församling eller med etablerade lokala välgörenhetsorganisationer eller hjälporganisationer.

Frankrike

I Frankrike samarbetade kyrkans ledare Christophe Mortier i Mulhouse med Restos du Cœur, en slovakisk hjälporganisation, för att samla in och transportera basvaror till den slovakiska gränsen. De här varorna levererades några dagar senare. Gruppen återvände med en familj på sex personer på väg till Luxemburg, som fick hjälp av föreningen L'Ukraine som välkomnar flyktingar. En ukrainare som bor utomlands och leder en av parisförsamlingarna organiserade en liknande insamling, vilket resulterade i ytterligare tre resor.

Ledaren i Mulhouse församling samarbetade med APPIUS-föreningen, reste till landet och återvände med fem ukrainska flyktingfamiljer. I Lilletrakten samlades fem ton mat in från församlingar av SDJ Solidarité, i samarbete med Secours Populaire de Lomme. Transport av maten till fronten tillhandahölls av Confort Luxe från Belgien. Mer om deras arbete finns i den här artikeln som publicerades i Frankrikes Nyhetsrum.

Danmark

En församling i kyrkan i Allerød rapporterade att en medlemsfamilj från Ukraina dök upp och närvarade vid mötena en söndag i kyrkan. Deras enda ägodelar var kläderna de hade på sig. Församlingen förser dem med husrum och samlar in mer kläder, mat och förnödenheter för att hjälpa dem. Ledare rapporterar att familjen är mycket tacksam och känner sig välkommen. De olika danska församlingarna har samlat in mat och kläder att skicka till flyktinglägren. De deltar också i ett danskt projekt och samlar in pengar till olika organisationer som hjälper till i Ukraina. De planerar att återigen fasta för Ukrainas medborgare. Under krisens första dagar uppmanade kyrkans ledare i Europa alla medlemmar att avstå mat och vatten under en dag och skänka pengarna till kyrkans humanitära program.

Tyskland

I Friedrichsdorf sorterade och vek ungdomarna i den lokala församlingen kläder åt ukrainska flyktingar. Celia Diez, deras vuxna ledare, använde Just Serve Community, en onlineplattform som sponsras av kyrkan, för att samla in kläder. Inom 24 timmar hade de tillräckligt med kläder för att fylla 60 stora kassar. De fyllde minibussen och skickade dem till flyktingcentret i Frankfurt dit 150 afganska flyktingar, som tidigare bott i Ukraina, återigen fått fly.

Österrike

I Österrike organiserade kyrkan krisgrupper för att samordna hjälpen till behövande ukrainare. Inom några dagar samlade medlemmarna in skänkta varor och gav dem till hjälporganisationer. I samarbete med flyktinghjälpsgruppen Train of Hope i Wien hjälper kyrkan till genom att få fram kort- och långtidsboenden samt tolkar. Volontärer hjälper till genom att bidra med nödvändiga varor och mediciner och genom att laga mat till över 50 flyktingar på ett hyrt familjehotell. Ta reda på mer i den här artikeln som publicerades i Österrikes Nyhetsrum.

Över hela landet bidrar medlemmarna till kyrkans hjälpinsatser och projekt genom välgörenhetsorganisationer i sina egna samhällen. Kyrkans krisgrupp i Österrike samarbetar med kyrkans ledarskap i Ukraina och samlar in varor de står i behov av, till exempel medicin. Och de har upprättat ett transportteam för att få medicinen till medlemmarna och vid behov köra medlemmar till trygga hem i Österrike eller någon annanstans.

En gemensam nämnare som uttrycks av dem vars berättelser delas här är djup tacksamhet mot alla som har offrat sin tid, sin bekvämlighet och sina resurser för att samla in och dela ut mat, förnödenheter och kläder. De här flyktingarna uttrycker tro på Gud och hopp om framtiden genom Jesus Kristus.

De som vill hjälpa till eller som behöver hjälp kan gå in på den här resurssidan som skapats av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i Europa.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.