Pressmeddelande

Att finna styrka i Kristus och skapa kontakter genom programmet för tillfrisknande från beroende

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas program för tillfrisknande från beroende (ARP) ger dem som är intresserade av att arbeta på att övervinna beroende eller tvångsmässigt beteende hopp om att det är möjligt att tillfriskna, även under en pandemi.

”På andra sidan beroendet finns det hopp, helande och lycka”, säger Karen, en ARP-deltagare som tillfrisknar från läkemedelsberoende. ”Jag är verkligen tacksam för att jag har haft den här upplevelsen eftersom den har gett mig den här relationen med Jesus Kristus som jag aldrig trodde var möjlig.”

Addiction Recovery 01
Addiction Recovery 01
Varje vecka hålls omkring 2 800 ARP-möten i 30 olika länder och på 17 olika språk. De här mötena sker rent fysiskt, men också på distans.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Karens kamp mot beroende började när hon arbetade som sjuksköterska och gick en forskarutbildning. ”Jag fick också missfall, och efter missfallet fick jag receptbelagd smärtstillande medicin och det var första gången jag insåg att de här läkemedlen hjälpte mig att må bättre både psykiskt och smärtmässigt.”

Karen hamnade i ett beroende och började stjäla narkotikaklassade läkemedel på jobbet. När Karen ertappades och förlorade sitt jobb påbörjade hon sin resa mot tillfrisknande. Under den här resan gick hon på ARP-möten.

”Mötena för tillfrisknande från beroende var förmodligen den viktigaste faktorn i mitt tillfrisknande”, säger Karen. ”När jag satt där och hörde andras berättelser – de var goda, goda människor som hade kämpat med beroende, och när jag hörde deras berättelser och såg deras framgångar fick jag hopp om att jag också kunde må bättre.”

”När jag gick på mötena regelbundet kände jag hur helandets kraft tog över. Jag är en helt annan person i dag än jag var när det här hände. Tack vare Jesus Kristus vet jag att jag inte behöver definieras av det jag gjorde på den tiden och att jag är en bra människa. Jag har känt hans kärlek. Jag har känt honom komma in i mitt liv och förändra den jag är”, säger Karen.

Vad är kyrkans program för tillfrisknande från beroende?
Kyrkans program för tillfrisknande från beroende ger stöd och en trygg plats för alla som arbetar på att övervinna ett beroende eller tvångsmässigt beteende. Programmet består av stödgrupper som följer en tolvstegsmetod inom evangeliets ram. Varje grupp består av deltagare som arbetar mot tillfrisknande, ARP-servicemissionärer och diskussionsledare som själva har funnit återhämtning och helande genom programmet för tillfrisknande från beroende. Det finns separata grupper för dem som har problem med generella beroenden och pornografi. Det finns också stödgrupper som makar och familjemedlemmar kan delta i.

Addiction Recovery 02
Addiction Recovery 02
Varje grupp inom program för tillfrisknande från beroende (ARP) består av deltagare som arbetar mot tillfrisknande, ARP-servicemissionärer och diskussionsledare som själva har funnit återhämtning och helande genom programmet för tillfrisknande från beroende.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

”I samhället och särskilt i kyrkan finns det så mycket skam och stigma kring beroendeframkallande och tvångsmässiga beteenden. Därför lider människor i tystnad och det får mitt hjärta att brista”, säger Ben Erwin, terapeut på Familjeservice och chef för programmet för tillfrisknande från beroende. ”Programmet för tillfrisknande från beroende är en trygg plats där vem som helst kan hitta acceptans, medkänsla, hjälp, stöd, sanning och helande. När du går in på ett möte i programmet för tillfrisknande från beroende dömer andra dig inte, de stirrar inte, de sneglar inte på dig – de välkomnar dig varmt. De är så glada att du kom. Och de inbjuder dig att fortsätta komma tillbaka.”

Hitta ett distansmöte eller ett fysiskt möte
Varje vecka hålls omkring 2 800 ARP-möten i 30 olika länder och på 17 olika språk. De här mötena sker rent fysiskt, men också på distans. Om det inte finns några möten i ditt område eller om du känner dig mer bekväm med att närvara på distans kan du gå med i ett Zoom- eller telefonmöte.

”Traditionellt sett har vi träffats fysiskt, men under covid har vi vuxit och utökat möten på nätet där människor kan vara med via Zoom”, säger Erwin. Det har varit nödvändigt med distansmöten under pandemin, men de har också många fördelar. Om det inte finns något möte i ditt område kan du vara med på ett möte i en annan stad. Om du känner dig mer bekväm med att vara med anonymt kan du göra det på distans.

”Distansmöten ger människor en extra möjlighet att ta första steget. Det första mötet är alltid det mest skrämmande, det är alltid svårast – men genom att visa lite tro kan man vara med i ett samtal. Man behöver inte uppge sitt riktiga namn. Man kan bara sätta sig ner och delta och lyssna och observera och känna Anden.”

Kontakt med Frälsaren
Kyrkans program för tillfrisknande från beroende handlar om att stödja och få kontakt med varandra för att övervinna beroende, men det handlar också om att få kontakt med Frälsaren Jesus Kristus. Han vill hjälpa oss i våra prövningar och han är källan till helande.

”Frälsaren är mycket medveten om alla våra prövningar och svårigheter. Där två eller tre är samlade i hans namn, där är också han”, säger Erwin. ”Jag har sett att när vi samlas för att stötta varandra i att övervinna den här utmaningen med hans hjälp så är han där med oss.”

Gå till addictionrecovery.ChurchofJesusChrist.org för att hitta ett distansmöte eller ett fysiskt möte. Webbplatsen innehåller också berättelser om hopp, videor och stödgruppshandledningar. Du kan också lyssna på poddsändningar av inspelade möten för att få veta mer om hur ett möte går till.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.