nyhetsartikel

Sveriges interreligiösa råd möttes på tempelområdet tillsammans med blivande kardinal

När Sveriges interreligiösa råd samlas är det tradition att man träffas i de olika trossamfundens lokaler och att man turas om att vara värdar för sammankomsten. Måndagen den 22 maj var det Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas tur att vara värd. Träffen började med att alla hälsades välkomna till annexet i anslutning till templet i Västerhaninge där en enkel måltid serverades. Ingemar och Louise Nyman, som ansvarar för verksamheten i templet, berättade kortfattat om varför kyrkan bygger tempel och visade också en film om det nyinvigda templet i Paris. Alla deltagarna visade stort intresse och många frågor ställdes.

Bland representanterna från de olika samfunden fanns bland andra generalsekreteraren för Sveriges kristna råd Karin Wiborn och Maynard Gerber från det judiska samfundet i Sverige. Särskilt glädjande var att även Anders Arborelius, biskop i Sveriges katolska stift, kunde vara med. Han blev dagen innan, på söndagen 21 maj, utnämnd till kardinal av påven Franciskus. 

”Detta är den första kardinalen någonsin från Sverige, Norden och norra Europa – en historisk händelse av dignitet! Alla uttryckte sina varma lyckönskningar till denne försynte man som tjänat sin kyrka på ett beundransvärt sätt i många år. Det kändes hedrande att ha honom som gäst i kyrkan och få lära känna honom lite mer. Kyrkan betonar vikten av interreligiös förståelse och välvilja och värdesätter allt det goda som andra religionsgemenskaper står för, och strävar efter att bejaka allt som är prisvärt och gott. Att ingå i Sveriges interreligiösa råd är en väg till att uppnå detta”, säger Ingrid Nilsson, kyrkans informationschef i Sverige. 

 

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.