Pressmeddelande

Sista dagars heliga går hand i hand med andra för att hjälpa översvämningsoffer

BBC talade om ”rekordregn i Tyskland och Belgien”. Förbundskansler Angela Merkel påpekade att det tyska språket knappt hade ord för att beskriva den förödelse hon hade sett. Tusentals volontärer skyndade sig till områden som drabbats av de katastrofala översvämningarna i Europa. Bland dem som städade upp och gav hjälp fanns missionärer och medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

”Vänlighet, kärlek och enighet flödade. Rädsla möttes av mod, förtvivlan av hopp”, säger äldste Erich W. Kopischke, förste rådgivare i områdespresidentskapet för området Europa. ”Som kyrka är vi djupt tacksamma för alla som har offrat sin tid och sina resurser för att hjälpa dem som behöver hjälp. Att se våra missionärer och medlemmar arbeta tillsammans med grannar, vänner och helt främmande människor fyller våra hjärtan med ödmjukhet och glädje”, tillägger han.

flooding relief documentary 01
flooding relief documentary 01
Städning efter svåra översvämningar i Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Gatorna finns inte, hemmen är förstörda

”I denna katastrofala situation skickade Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga missionärer för att hjälpa till”, förklarar Manfred Gerlach, en av flera lokala medlemmar som har till uppgift att samordna hjälpinsatserna. Unga kvinnor och män som tjänar i Tysklandmissionen Frankfurt avbröt sin rutin med att undervisa och ta hand om människors andliga behov för att hjälpa till i katastrofområdet.

En av dessa unga missionärer var syster Maggie Mace från Lynchburg i den amerikanska delstaten Virginia. ”Tänk dig detta: du kommer till en parkeringsplats på en fabrik tillsammans med sju andra missionärer. Du hoppar ut och ser hundratals människor omkring dig i leriga overaller och gummibåtar”, minns hon. ”Du ser att staden är förstörd. Gator finns inte längre, husen är förstörda och det finns berg av människors leriga ägodelar som kantar den plats där en gata en gång fanns.”

Äldste Jeffrey Hilton och syster Karen Hilton, ett pensionerat par som arbetar som volontärer på kyrkans kommunikationsavdelning i Frankfurt am Main, reste till Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland för att hjälpa till. ”En lokal glassbutik blev utplånad när inte bara en utan två små bilar slungades genom byggnadens framsida av vattnets kraft”, berättar äldste Hilton.

flooding relief documentary 02
flooding relief documentary 02
Äldste Jeffrey Hilton och syster Karen Hilton i Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Förenade av en önskan att hjälpa andra

Äldste Hilton avslutar: ”Det som förenade volontärerna var kärlekens och tjänandets universella språk. Det spelade ingen roll varifrån de kom eller vilken dialekt de talade. Vi var alla där av samma anledning.”

Äldste Knighten Cole Worthington, en ung missionär från den amerikanska delstaten Utah, säger att det var fantastiskt att se människor komma från hela Tyskland för att hjälpa och tjäna de behövande. När han ser tillbaka på sin egen erfarenhet som volontär minns han: ”Många upplevelser den här veckan visade mig att när människor har förlorat absolut allt, så förenas de med ödmjuka hjärtan och bär varandra steg för steg.”

”Änglar på språng”

Hittills har missionärer och lokala medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga utfört över 12 000 volontärtimmar för att hjälpa översvämningsoffer bara i Tyskland.

Många av dem har ljusgula västar med texten ”Helping Hands” på sig, vilket gör att de är lätta att känna igen. Lokalbefolkningen i Bad Neuenahr-Ahrweiler började efter några dagar kalla missionärerna för ”Engel unterwegs” (”änglar på språng”).

flooding relief documentary 03
flooding relief documentary 03
Frivilliga i kyrkan hjälper dem som drabbats av översvämningar i Tyskland.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Frivilliga från kyrkan samarbetade med de lokala myndigheterna och svarade på enskilda personers, familjers och företags behov. ”Jag befann mig snart i en restaurang och hjälpte till att skyffla ut lera, skräp och smutsiga varor ur källaren”, säger äldste Jacob Reed. ”Jag hade ursprungligen tänkt att vi skulle åka dit, hjälpa till tills det var klart – kanske tre eller fyra timmar – och sedan äta lunch och gå vidare till nästa hus. Jag hade definitivt fel. Hink efter hink efter hink bar jag genom huset, ut på gatan och hällde ut allt på gatan. Det verkade aldrig ta slut.”

Äldste Kopischke tillbringade också en dag som volontär i krisområdet i Tyskland tillsammans med sin fru Christiane, sin familj, missionärer och medlemmar i andra trossamfund och organisationer. De hjälpte till att städa ett katolskt dagis.

flooding relief documentary 04
flooding relief documentary 04
Äldste Erich W. Kopischke och hans fru Christiane Kopischke deltar i uppstädningsarbetet under en dag.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

”Det rådde en mycket positiv och glad stämning, trots det mycket hårda och ansträngande arbetet och den ödelagda miljön. Hjälparna var inte missnöjda och klagade inte på omständigheterna utan verkade verkligen gilla det de gjorde”, säger Christiane Kopischke.

flooding relief documentary 05
flooding relief documentary 05
Äldste Erich W. Kopischke och hans fru Christiane Kopischke.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

I Schweiz hjälpte medlemmar och missionärer också människor som drabbats av översvämningar.

Sista dagars heliga från Luxemburg donerade väskor med kläder till den lokala danska protestantiska kyrkan. Kyrkan kontaktade också medlemmar i de drabbade områdena och erbjöd pumpar, mat, stöd och barnpassning till de drabbade.

flooding relief documentary 06
flooding relief documentary 06
Kläder som skänkts av kyrkans medlemmar från Luxemburg.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

En vecka efter översvämningen samlades cirka 80 av kyrkans medlemmar från Belgien och Nederländerna samt missionärer från Belgien/Nederländerna-missionen i en förort till Liège i Belgien. När de anlände fick de frivilliga instruktioner om var och hur de skulle hjälpa till. Nästan alla i gruppen ombads att hjälpa till i den vallonska kommunen Trooz vid floden Vesdre. Under översvämningen hade vattennivån stigit sju meter över den normala nivån. Många invånare förlorade allt och kommer inte att kunna återvända till sina hem på flera månader på grund av skadorna. Sedan dess har missionärerna återvänt till Liègeområdet varje vecka för att hjälpa till.

flooding relief documentary 07
flooding relief documentary 07
Frivilliga i kyrkan i Belgien.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Daryl A. Watson, president för kyrkans Belgien/Nederländerna-mission, säger att hjälparbetet påminde honom starkt om ett uttalande från Mormons bok: Ännu ett testamente om Jesus Kristus: ”När ni är i era medmänniskors tjänst, är ni endast i er Guds tjänst” (Mosiah 2:17).

Missionärer från Frankrikemissionen Paris hjälpte också till. Äldste Olivier Seube och syster Bernadette Seube anlände till Liège bara en vecka efter översvämningarna. De började genast organisera serviceprojekt för att städa upp skräp från hem och trädgårdar. Missionärer från Belgien, Luxemburg och östra Frankrike anslöt sig till dem för att hjälpa till, liksom lokala medlemmar från Belgien och Frankrike. Paret Seube kommunicerade och arbetade med statliga myndigheter och ideella organisationer för att utföra sitt arbete. De håller nu på att planera en välgörenhetskonsert till förmån för de drabbade.

En grupp missionärer hade lite tid mellan två projekt och bestämde sig för att be Gud leda dem till någon som behövde hjälp. De kände sig manade att gå längs en viss gata där Martine Durtka öppnade sin dörr. Missionärerna gick fram till henne och hon sa att hon verkligen kunde behöva hjälp med att rensa sin bakgård, som var täckt av jord och skräp.

flooding relief documentary 08
flooding relief documentary 08
Missionärerna som hjälpte Martine Durtka att städa upp på hennes bakgård.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

De hjälpte henne hela eftermiddagen och skickade henne ett foto som de tog. ”Hej, mina systrar. Er närvaro, er vänlighet, er hjälp, era leenden och er välvilja har gett mig styrka och vingar. Ni berörde min själ. Tack för bilden, vi gjorde alla ett bra jobb tillsammans. Jag tackar er från djupet av mitt hjärta”, svarade hon.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.