nyhetsartikel

Profeten uppmanar arizonabor att göra sina hem till trons fristäder

President Nelson träffar också lokala religiösa ledare, samhällsledare och politiker

Över 60 000 sista dagars heliga och inbjudna gäster som samlats på en fotbollsarena i Arizona uppmanades på söndagskvällen den 10 februari av en profet att öka sitt utövande av tro i hemmet.

President Russell M. Nelson från Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga lärde kyrkans medlemmar att göra detta genom att göra sina hem till centrum för lärdom och andlighet. Eftersom detta kan se lite olika ut för alla uppmanade han dem att ”be målmedvetet varje dag” om hur de ska åstadkomma det. President Nelson sa att ett sådant ändamål ”kommer från Gud den Allsmäktige”.

 

President Nelsons historiska besök tros vara den största samlingen någonsin av sista dagars heliga i Arizona och bland de största grupperna som någonsin lyssnat på en president för kyrkan under dess 189 år långa historia. Han hade sällskap av sin fru Wendy, president Dallin H. Oaks (en av hans rådgivare i första presidentskapet) och dennes fru Kristin på State Farm Stadium.

Bland de inbjudna gästerna på söndagen fanns mer än tre dussin lokala ledare för trossamfund, samhällsledare och politiker. Före andakten träffade president Nelson flera av dem personligen, bland annat Arizonas guvernör Doug Ducey; Phoenix borgmästare Thelda Williams; Hans Högvördighet Thomas J. Olmsted, biskop för den Romersk-katolska kyrkan i Phoenix; Michael M. Crow, president för Arizona State University samt Spencer Blake från tv-kanalen CBS 5 i Arizona.

Guvernör Ducey kallade söndagskvällens samling ”en hyllning, inte bara av mångfalden i vårt land, men också av den varma och välkomnande plats Arizona utgör för människor från alla bakgrunder och trosåskådningar”. Han tackade president Nelson och de sista dagars heliga som grupp för att de hjälpt till att ”gjuta balsam på de envisa problem vi finner överallt i vårt land”.

”Det var inte vad jag hade väntat mig. Det var mycket bättre”, sa borgmästare Williams om mötet med president Nelson före andakten. ”Han är en medkännande, välutbildad och äventyrlig man. Jag har stor respekt för hans åsikter. Jag blev mycket imponerad bara av hans schema för i år – jag trodde mitt var fullspäckat, [men det är] inget mot hans. Och när man jämför våra åldrar [president Nelson är 94] är det anmärkningsvärt.”

Biskop Olmsted sa att han gladdes åt att höra tankar jämförbara med katolicismens i president Nelsons beskrivning av de sista dagars heligas sökande efter sanning. ”[Han sa] att vi inte bara söker efter sanning genom uppenbarelse, utan också genom vetenskapen”, sa biskop Olmsted. ”Och detta är en av de fasta övertygelser vi som katoliker också har. Johannes Paulus II sa att vi flyger mot sökandet efter sanning på två vingar: tron och förnuftet. Vetenskap och religion tillsammans. Om vi verkligen söker efter sanning, söker vi den på vilket sätt vi än kan få den. Sanning är alltid enig.”

President Crow uttryckte liknande känslor för president Nelsons sätt att ta sig an sanningen och livet. ”Han talade så positivt om framtiden och vart vi är på väg, om kreativiteten och länken mellan tro och vetenskap, och om hur vi måste samla ihop alla dessa tankar så att vi kan skapa en bättre plats för oss alla.”

En sammanfattning av söndagens andra talare President Oaks nämnde de många förändringar kyrkan har gjort i riktlinjer och tillvägagångssätt under det gångna året, och manade sista dagars heliga att minnas att en förändring i hjärtat är det som är viktigast.

”Förändring är nästan alltid spännande”, sa president Oaks. ”De förändringar vi har upplevt i våra möten i kyrkan och våra riktlinjer bör hjälpa oss, men i sig själva för de inte våra medlemmar dit vår himmelske Fader vill att vi ska vara. De förändringar som gör skillnad i var vi befinner oss på förbundsstigen är inte förändringar i kyrkans riktlinjer och tillvägagångssätt, utan förändringar vi gör i våra egna önskningar och handlingar.”

Eftersom alla hjärtans dag stod för dörren talade syster Nelson om hur denna dag kan vara både underbar och fruktansvärd – underbar för dem som har någon att älska och fruktansvärd för dem som lider av ensamhet.

”Vår himmelske Fader och Jesus Kristus vill att vi ska känna den kärlek de har för var och en av oss. Och Frälsaren säger till er och till mig: ’Om ni älskar mig håller ni fast vid mina bud’”, sa syster Nelson. ”Vilken underbar alla hjärtans dags-present vi kan ge vår himmelske Fader och vår Frälsare när vi ödmjukar oss och öppnar våra hjärtan för att ta emot deras kärlek, och när vi håller Herrens befallningar med ständigt ökande noggrannhet.”

Syster Oaks berättade om en vän, också en sista dagars helig, i Chicago, som genom sin cancerdiagnos och behandling har lärt henne den sanna innebörden av att förlita sig på Jesus Kristus i svåra tider.

”När vi träffades visste jag inget om hennes tillstånd”, sa syster Oaks. ”Jag kände bara storheten i hennes själ, hennes önskan att tjäna Herren och hennes stora tacksamhet till honom för livets gåva och för sin familj. Det var först senare när hon anförtrodde mig sina utmaningar och hur Herren hade burit henne och skyddat och tröstat henne som jag insåg att jag såg Försoningens kraft i handling. Hon använde sig av den, förlitade sig på den, och den höll henne uppe. När vi vänder oss till Kristus i prövningens tider håller han oss uppe.”

President Nelson skriver debattartikel i Arizona Republic

Innan sitt besök skrev president Nelson en debattartikel på begäran av tidningen Arizona Republic. Hans budskap till läsarna handlar om hans besök i Paradise i Kalifornien i januari då han och hans fru Wendy betjänade dem som påverkats av den förödande branden Camp Fire. Paret Nelson fann att de människor de försökte trösta egentligen tröstade dem, efter att de förlorat sin dotter Wendy i cancer bara 40 timmar före deras besök. Det gemensamma trosbandet mellan paret Nelson och dessa sista dagars heliga i Kalifornien – en tro på att Gud kan hela hjärtan – ledde till att president Nelson flög hem ”stärkt av förtröstan på att Gud vakar över sina lidande barn”.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.