Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga inbjuder till panelsamtal under årets Almedalsvecka i Visby.
Är värdeneutralitet möjlig eller är det en myt? Hur märks pluralismen i offentligheten, exempelvis i religionsundervisningen i svenska skolan? Vilken norm är det som dominerar i undervisningen? Vilka attityder och bilder om religion förmedlas i det offentliga rummet?
Samhället är mångkulturellt som aldrig förr, och det tar sig många uttryck. Frågan är om alla bemöts med samma öppenhet och strävan till ökad förståelse. Karin Kittelmann Flensner har i sin avhandling om religionsundervisningen i svenska gymnasieskolan kommit fram till att det är ateism som är norm, att den dominerande livsåskådningen numera är sekulär humanism. Genom detta panelsamtal kommer utmaningen och svårigheten att vara neutral att belysas. Är det så att vissa livsåskådningar ges tolkningsföreträde? Louis Herrey modererar samtalet.
Möt vår panel:
Karin Kittelmann Flensner - Lektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan Väst
Skrivit en avhandling på Göteborgs Universitet med titeln ”Religious Education in Contemporary Pluralistic Sweden”. Har ett forskningsintresse rörande religion, sekularisering, integration och migration relaterat till skola och undervisning.
Christer Sturmark - Ordförande i Humanisterna
Bokförläggare på förlaget Fri Tanke, chefredaktör för Sans magasin och författare. Skrivit boken ”Tro och vetande 2.0” om idékonflikten mellan sekulär humanism och en religiös världsbild.
Anna Lindman - Programledare SVT på Livsåskådningsredaktionen
Journalist och programledare som sedan 2001 arbetar på SVT med specialisering på religions- och livsfrågor av olika slag. Jobbat som programledare för serier som "Existens", "Himmel och jord", "Från Sverige till himlen" samt "Döden, döden, döden" som alla berör livsåskådningar.
Dag: Tisdagen 5/7
Tid: 13:00-14:15
Plats: Tingshuset, Artillerigatan 2B