Pressmeddelande

Patricia Terry Holland har gått bort

Syster Holland var gift med aposteln äldste Jeffrey R. Holland

Patricia Terry Holland, fru till äldste Jeffrey R. Holland i de tolv apostlarnas kvorum och tidigare rådgivare i Unga kvinnors generalpresidentskap i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, avled fridfullt den 20 juli 2023 efter en kort tids sjukhusvistelse. Hon blev 81 år gammal.

Patricia (Pat) Terry föddes den 16 februari 1942 och växte upp på en gård i Enterprise, ett litet samhälle i södra Utah som grundades av pionjärer. Pat är dotter till Maeser och Marilla Terry.

”Jag kom från en trosgemenskap där hela samhället trodde på och undervisade om evangeliet. Jag kunde inte komma undan med något”, mindes hon.

Pat mjölkade och vallade kor, körde gårdens pickups och hoppade över skolan på hösten för potatisskörden. ”Jag var en riktig pojkflicka.”

Hon växte också upp med att höra om sina pionjärförfäders starka övertygelse och tro, vilket påverkade henne under hela hennes liv.

”Allt jag vet om evangeliet har jag lärt mig av mamma vid mammas knä”, sa hon. ”Hon älskade att studera och hon älskade att läsa, och hon studerade evangeliet, och hon gav det till sina barn och särskilt till mig. Jag var den enda flickan bland fem pojkar under en stor del av mitt liv. Jag fick en lillasyster när jag var 16.”

I början av high school flyttade hennes familj till det närliggande samhället S:t George i Utah, och som blyg och mindre självsäker nykomling (enligt henne själv) till Dixie High visade hon genast sitt kärleksfulla sätt och fick många nya vänner. En av dessa vänner var ”den stiligaste pojken i skolan”, Jeffrey Holland, som hon dejtade, skrev till under hans mission i England och så småningom gifte sig med den 7 juni 1963 i S:t George tempel i Utah efter fem års uppvaktning. Hon och Jeffrey har tre barn: Matthew, Mary Alice och David; 13 barnbarn och fem barnbarns barn.

Pat studerade vid LDS Business College (numera Ensign College) i Salt Lake City och tog examen från Dixie College (numera Utah Tech University) i S:t George, Utah. Hon studerade piano och sång under instruktörer från Juilliard i New York. Hon stöttade Jeffrey när han tog högre examina vid Brigham Young University och Yale University och arbetade för Kyrkans utbildningsverksamhet.

”Hon försörjde oss bokstavligen medan vi båda gick i skolan och hon lämnade en karriär inom musiken för att komma hem och gifta sig med mig”, säger äldste Holland. ”Jag kan inte nog understryka vilken otrolig gåva som livskamrater kan ge varandra.”

Parets barn växte upp under forskarutbildningens ansträngda ekonomiska omständigheter och de flyttade ofta när äldste Holland fick ett nytt jobb. Så småningom hamnade de i strålkastarljuset när äldste Holland kallades som rektor för Brigham Young University 1980.

”Hon var mamma till alla på universitetsområdet”, säger äldste Holland. ”Vi ville vara föräldrarna på det universitetsområdet.”

Pat arbetade flitigt för att barnens liv skulle vara så normala som möjligt. Hon sa en gång: ”De växte upp under unika omständigheter, men jag ville inte att de skulle se sig själva som unika.”

Pat blir ihågkommen för sitt engagemang för tro och tjänande och för sin kärlek till familjen. Hennes son Matt, nu generalauktoritetssjuttio, sa att samtalen vid familjens middagsbord är några av hans käraste barndomsminnen. ”Varje kväll var ett slags hemafton fylld av skratt, komplimanger, uppmuntran, intressanta samtal, vittnesbörd och kärleksuttryck”, säger han.

Pat ägnade sitt liv åt att tjäna i kyrkan. Hon tjänade som hjälpföreningspresident vid fyra olika tillfällen och arbetade inom Primärs och Unga kvinnors organisationer. År 1984, med många ansvar som fru till en universitetsrektor, kallades hon som rådgivare till Ardeth Kapp i Unga kvinnors generalpresidentskap. Hon fann alltid tid att vara stilla och närma sig Gud genom bön.

”Jag känner ingen som haft en renare, mäktigare eller starkare tro än hon.” – Äldste Jeffrey R. Holland

Pats år av tjänande i kyrkan fokuserade på kvinnor i alla åldrar och påminde dem om deras betydande bidrag och ansvar i sina olika roller. I ett offentligt tal sa hon: ”Om er roll eller uppgift är stödjande – och många av oss kommer ofta att ha den rollen – måste vi studera och förbereda oss tillräckligt för att klart och tydligt säga till världen att vi inte ber om ursäkt för att vi stärker hemmet, utan snarare gör det som är allra viktigast – för oss personligen, socialt och teologiskt. Vi kommer att synas. Vi bör vara ett ljus på ett berg … som tydligt undervisar om sanningen om våra prioriteringar och förmåner som kvinnor i kyrkan.”

Förutom sin livstid av tjänande i kyrkan är Pat författare till flera böcker, bland annat den prisbelönta ”A Quiet Heart, and Strength and Stillness: A Message for Women”. Hon skrev också tillsammans med sin man “On Earth As It Is In Heaven and To Mothers: Carrying the Torch of Faith and Family”.

Vid ett annat tillfälle sa äldste Holland: ”Jag känner ingen som haft en renare, mäktigare eller starkare tro än hon. Hon är mycket kärleksfull. Hon har gett och gett och gett av sin tid och sin kärlek under hela sitt liv.”

Pats tro på Jesus Kristus välsignade hela kyrkan. Under en världsomfattande andakt för unga vuxna tidigare i år – sänt från hennes barndomsstad St.t George, Utah – lade hon fram en enkel inställning till det religiösa livet för de unga vuxna: ”Snälla, ha tro på Gud, hopp om att han hjälper er och ta emot den kärlek som gör det möjligt för honom att verka genom er för att åstadkomma det som bara ni kan göra.”

”Ni kan inte få de här välsignelserna genom att jaga dem”, avslutade hon. ”Snälla, sluta springa tills ni blir utmattade. Var tysta; var stilla. Förenkla. Var saktmodiga och ödmjuka i hjärtat, och be. Jag vittnar om att underverk kommer när vi saktar ner, när vi lugnar ner oss och när vi ställer oss på knä. Allt som Fadern har kan en dag bli ert. Vilket verkligt hoppfullt sätt att möta er framtid på.”

Tiden för begravningen har ännu inte fastställts.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.