nyhetsartikel

Ny kyrka invigd i Handen, söder om Stockholm

I södra Stockholm finns något så ovanligt som en kyrka som växer. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga har blivit så stor i Haninge att en ny kyrka just tagits i bruk i centrala Handen.

I Haninge, den mormontätaste kommunen i Sverige, finns ca 850 medlemmar, fördelade på tre församlingar som tills i somras samsats i samma kyrka i Västerhaninge. Församlingarna i Handen och Vendelsö är glada att genom denna nybyggnation också ha fått ”kyrkan mitt i byn”!

"Det är underbart att vara hemma", kommenterade Kristian Ekelund, församlingsledare i Handen.

Kyrkan globalt färdigställer i snitt två byggnader per dag och använder sig därför av standardiserade ritningar. Denna byggnation har dock anpassats av den svenske arkitekten Carl-Axel Karlsson. 

Den 1000 kvm stora byggnaden i enkel och modern arkitektur, är uppförd i vit puts med silvrigt plåttak. I byggnaden finns en kyrksal, ett antal mindre lektionsrum och ett rum för dopförrättning, som syns utifrån gatan och som många kommenterade under Öppet hus som hölls dagen före invigningen. Flera hundra besökare kom och uttryckte uppskattning för att få se denna vackra kyrka och över att ha fått en bild av verksamheten i församlingarna.

För församlingarna var höjdpunkten själva invigningen som ägde rum på söndagen. Detta är inte bara en vacker byggnad utan också en plats för gudsdyrkan och en plats för frid och vördnad, något som invigningsbönen gav uttryck för.

En försmak av hur denna byggnad också kan bidra till det lokala kulturlivet var konserten som hölls på invigningssöndagen med en entusiastisk publik på drygt 300 personer.

"Det känns fantastiskt med en ny kyrka. För oss som församling känns det som en nystart med nya möjligheter", säger Jerker Myhrberg, ledare för Vendelsö församling. 

I samband med invigningen inbjöds också representanter från andra kyrkor och religiösa grupper, civilsamhället, näringsidkare och politiker till en specialvisning med efterföljande buffé. Markus Karlsson, ledare i södra storstockholmsområdet betonade kyrkans ambition att vara en resurs för det omgivande samhället. Under träffen gavs presentationer om vad det innebär att vara mormon och vilka verksamheter som pågår i kyrkan. Genom detta, och framför allt genom de efterföljande samtalen, skapades en känsla av ökad insikt och förståelse vilken var ömsesidig. 

 ”… det går att göra så mycket tillsammans…”, ”tack för en lärorik och hjärtlig träff”, ”jag lärde mig nya saker och det är alltid berikande! ” var några av kommentarerna från gästerna.

Foton: Caroline Lindén och Mats Ekelund
 

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.