Pressmeddelande

JustServe-feber

Det började i liten skala. I januari 2018 ombads Catherine och Clive Jolliffe, som bor i England, av sin kyrka att hjälpa till med att göra tjänandetillfällen tillgängliga i Storbritannien. I dag är 2 300 projekt tillgängliga där. Från ett litet pilotprogram i Leeds hade JustServe-rörelsen expanderat över hela Storbritannien och Irland i slutet av 2019 och arbetar sig nu in över till olika delar av Europa.

JustServe är en webbplats och app som startades av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga för sätta dem som vill hjälpa till i kontakt med tillfällen att tjäna. Den introducerades 2019 på G20:s interreligiösa forum i Japan som en gåva till samhället. Webbplatsen tillhandahåller en plattform för organisationer som behöver stöd, där de kan lägga upp sina projekt utan kostnad. Genom att registrera sig på webbplatsen eller appen JustServe kan volontärer matcha sina intressen och förmågor med tillgängliga projekt.

Candice MacAllister
Candice MacAllister
Candice MacAllister – president för kvinnornas organisation.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Under sommaren 2020 började paret Jolliffe, trots pandemin, att främja JustServe i Portugal, Spanien, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Ungern, Tyskland, Österrike och Schweiz. Nyligen gick Finland med. Det är ett stort projekt som innefattar översättningar, skapande av webbplatser och juridiska aspekter.

Till dags dato har paret Jolliffe utbildat sex par som ska främja initiativet i sina respektive länder. Inget av dessa par hade hört talas om JustServe innan de började arbeta med det. Nu har de alla en brinnande övertygelse om att den här rörelsen kommer att vara till nytta för deras länder.

Eftersom Catherine har arbetat med JustServe i över tre år har hon sett hur det hjälper dem som vill göra gott ”att arbeta tillsammans för att förbättra sina samhällen, visa kärlek till sin nästa och samarbeta oavsett trosövertygelse eller kulturell bakgrund”.

JustServe-ledare utbildar specialister i lokala församlingar överallt i sina länder om hur man hittar projekt och lägger upp dem på webbplatsen. När specialisterna berättar om JustServe blir medlemmarna ”mycket entusiastiska över möjligheten att bidra och att ses som goda samhällsmedborgare”.

MaryMargaretDaphne
MaryMargaretDaphne
Mary Woods, Margaret Canham och Daphne Ellender2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Spanien var det första av dessa länder som startade webbplatsen. I samråd med lokala myndigheter genomförde volontärer en storstädning i Granada tillsammans med en grannskapsförening. Varje lördag arbetar JustServe-volontärer tillsammans för att hålla staden ren och vacker.

På Kanarieöarna deltog kyrkans medlemmar tillsammans med Virgen de Coromoto, en lokal organisation, i olika projekt i de kanariska och venezuelanska samhällena. När hyran blev för hög för organisationen erbjöds de att använda kyrkans lokala möteshus för att dela ut mat en gång i månaden. Personalen på matbanken uppskattade möjligheten att använda byggnaden kostnadsfritt och anmärkte att ”tillsammans kan vi göra mycket mer”.

JustServe_Granada_Spain01
JustServe_Granada_Spain01
Storstädning i Granada, Spanien2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Implementeringen anpassas i varje land efter lokala behov, och efter den specifika bakgrund och erfarenhet JustServe-ledarna där besitter. I de germanska länderna Nederländerna och Storbritannien finns också andra liknande plattformar, så detta är bara ytterligare en möjlighet. Men JustServe har en enkel struktur och administreras som en gåva till landet.

Däremot finns det för närvarande ingen formell plattform för tjänandetillfällen i Portugal. De som vill vara volontärer förlitar sig på tidningsartiklar och sådant de hör för att hitta behov. JustServe-portalen tillhandahåller en spännande möjlighet att enkelt hitta sätt att erbjuda tjänande i deras samhällen genom en plattform på nätet och kommer att vara till hjälp i samhället.

Volontärer i Frankrike arbetar med ledare i kyrkan och affärsvärlden för att bygga relationer. Det gör att de kan vara beredda och redo medan de väntar på att webbplatsen ska implementeras.

Möjligheter att tjäna finns överallt. Hur hittar man dem? Om initiativet redan finns i ditt land går du bara till JustServe.org. Matcha din situation med behov som listats på webbplatsen. Bjud in släkt och vänner och ha roligt när ni tjänar tillsammans. Eller gå ensam och få nya vänner. Hjälp JustServe att växa och förbättra ditt samhälle – låt febern smitta dig!

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.