Pressmeddelande

En inbjudan: Kyrkans historiska museums 12:e internationella konsttävling

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas historiska museum håller den 12:e internationella konsttävlingen och utställningen under våren 2022. Konstnärer inbjuds att skicka in ett konstverk med inriktning på temat ”Alla är lika inför Gud” mellan den 1 februari och 1 juni 2021.

Den internationella konsttävlingen som bedöms av en jury är menad att uppmuntra sista dagars heliga att skapa konst av god kvalitet för att visa upp deras mångfald i fråga om stilar, tekniker, medier och röster.

”Man kan uttrycka sina känslor och övertygelser genom konsten”, säger Christian Fingerle, chef för kyrkans historiska avdelning i området Europa. ”När man låter hjärtat tala genom sina gudagivna talanger kan man uttrycka något som gör verklig skillnad.”

 

Tävlingen är öppen för alla medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga över 18 år. För att delta behöver konstnärerna skicka in en digital bild av sitt konstverk med hjälp av museets inskickningsverktyg på internet.

Museet välkomnar många olika kulturella och estetiska traditioner, stilar och medier. Medier kan vara målningar, teckningar, textilkonstverk, fotografier, grafiska konstverk, skulpturer, glas, lera, keramik, trä, läder, sten, metall, traditionell konst och folkkonst, mixed media, multimedia, videor, konstfilmer, med mera.

Konstverken bedöms av fem jurymedlemmar som representerar olika estetiska konstformer och expertisområden. Under den första omgången bedöms varje bidrag efter en digital bild och några ord från konstnären. Under den andra omgången bedöms de fysiska konstverken och man avgör vilka verk som ska väljas till utställningen.

Domarna bedömer konstverken baserat på hur väl temat följs, innovation och konstfärdighet.

Hedersomnämnanden och utmärkelsen ”Besökarnas val” utdelas av jurydeltagare och besökare. Andra konstverk köps i syfte att utöka museets samling.

Kyrkans historiska museum, som finns i Salt Lake City, öppnades med målet att representera Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas globala medlemskap. Den internationella konsttävlingen har hållits där vart tredje till vart fjärde år sedan 1987.

Laura Howe, konstintendent vid museet, hoppas att den här tävlingen ska hjälpa deltagarna känna att de är en del av en större familj och att deras unika perspektiv och bakgrunder värdesätts.

”Det är viktigt att alla Guds barn ser sig själva som en del av Jesu Kristi familj”, säger Howe. ”Den här konsttävlingen är ett sätt att göra det och att hjälpa andra se att de är en del av kyrkan och dess historia.”

Alla medlemmar i kyrkan som är intresserade av att dela med sig av sin konst är välkomna att delta i tävlingen och komma samman med olika konststilar och kulturella bakgrunder för att dyrka Gud.

”Allas konstverk är välkomna”, säger Fingerle. ”Man behöver inte vara en vinnare av en tidigare konsttävling, en kändis eller yrkeskonstnär. Man behöver bara ha ett brinnande intresse och en önskan att dela ett viktigt budskap.”

Konstutställningen pågår mellan mars och oktober 2022.

För mer information om tävlingsdetaljer, allmänna regler, bedömning och utmärkelser, gå till https://history.churchofjesuschrist.org/content/museum/competition-details.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.