Pressmeddelande

En 95-årig optimist

President Hinckley ser att mer arbete väntar, fortsätter med ett fullt arbetsschema.

Presidenten för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, Gordon B Hinckley, fyllde 95 år den 23 juni. I slutet av juli och början av augusti planerar han ge sig ut på en rundresa i världen, en resa som de flesta i hans ålder inte ens skulle tänka på och som, sanningen att säga, är skrämmande för många som är hälften så gamla som han. I ett möte med nyhetsmedia i kyrkans administrationsbyggnad den 20 juni talade han bland annat om sin födelsedag och firandet av den i konferenscentret den 22 juli. Han sade att efter festen planerar han en resa i kyrkans ärenden.

Huvudsyftet med resan är att inviga templet i Aba i Nigeria, men han gör också en rundtur för att "ta hand om andra ärenden på andra platser", sade han. Under turen till Nigeria gör han uppehåll i Vladivostok, Ryssland; Söul, Korea; Taipei, Taiwan; Hongkong, Kina; New Delhi, Indien och Nairobi, Kenya. Det blir också korta uppehåll på andra platser för bränslepåfyllning och vila. "Det är min 95-årsresa", sade han.

96:e år. Foto Scott G Winterton/Deseret Morning News

"Jag hade lyckan att få gifta mig med en verkligt underbar kvinna, som jag levt tillsammans med i 67 år. Vårt äktenskap var idylliskt. Vi hade inte alltid så mycket, men vi hade varandra. Vi hade våra barn och vi hade det bra, och vi levde lyckliga tillsammans. Jag kan ärligt säga att jag inte har något minne av någon enda svårighet av något allvarligt slag mellan oss. Jag önskar av hela mitt hjärta att varje familj fick leva på ett sådant sätt. Om det kunde ske, skulle det bli en helt annorlunda värld."

På frågan om det finns någonting som han fortfarande hoppas göra, eller om det finns sådant som han är angelägen om ska ske eller som han oroar sig för, sade president Hinckley: "Det finns massor av saker som jag hoppas ska ske. Vi har till exempel nästan fördubblat antalet tempel sedan jag blev president. Jag hoppas att det ska fortsätta. Vi ska fortsätta arbeta på det. Jag ska inte tala om för er var vi tänker bygga dem, men vi har några i åtanke och vi ska fortsätta med det.

"Nu är det så att jag inte oroar mig så mycket för framtiden. Jag är optimist. Jag tänker bara att vad som än händer, så kommer detta verk att fortsätta, det överlever. Vi fortsätter göra det som är gott, och tillväxa som vi gjort tidigare, och möjligen i en ännu snabbare takt än vi gjort tidigare."

Skip Moss, som har haft olika handikapp under större delen av sina 27 år och som också fyller år den 23 juni, satt och lyssnade under presskonferensen. På hans vägnar frågade Church News president Hinckley vilka råd han hade att ge dem som bär tyngre bördor än andra under livet på grund av sådana svårigheter som defekter vid födelsen, olyckor eller anhörigas bortgång. President Hinckley sade: "Mitt hjärta ömmar för alla som är olycksdrabbade, som har olika problem, som är nedtyngda av sorg, som tycks ha så många svårigheter. Ni måste bara göra det bästa möjliga av det. Gör det allra bästa ni kan med det som ni har, och lämna resten åt Herren. Det är faktiskt allt ni kan göra." På frågan om detta är det liv som han hade föreställt sig att få, svarade president Hinckley: "Åh nej. Aldrig i mina djärvaste drömmar och förhoppningar som ung man tänkte jag någonsin på något sådant. Nej, verkligen inte." Medan han tittade på alla mediarepresentanterna sade han: "En gång hade jag en ambition att göra det som ni gör. Tänk så underbart att jag slapp det."

I slutet av presskonferensen, vid lunchtid, tillfrågades president Hinckley hur han känner sig vid 95 års ålder. "Om jag får min lunch mår jag bättre", svarade han, och tillade sedan: "Jag mår bra, efter min ålder." Han kommenterade sin käpp, som han ofta har en tendens att bära parallellt med marken i stället för att använda som en promenadkäpp. "Jag går med käpp", sade han. "Det är så jag håller stilen. Brigham Young använde käpp. John Taylor använde käpp. Wilford Woodruff använde käpp. Lorenzo Snow använde käpp. Jag ville ha samma stil."

Av 25 juni 2005 Gerry Avant Church News

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.