Pressmeddelande

Från en liten andakt till en historisk utsändning – hur konserten Vittnen om julen – Symboler för Kristus 2022 kom till

Förra årets Vittnen om julen-konsert, som producerades av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i Europa, skulle från början inte vara mer än en konsert med åhörare på plats vid ett lokalt stavscenter i Italien. Faktum är att den inte alls kallades Vittnen om julen; det var bara ett generöst erbjudande från Grammy-nominerade violinisten Jenny Oaks Baker att framföra en julkonsert tillsammans med sin familj i Rom för några hundra lokala heliga. Den skulle säkerligen ha varit underhållande och inspirerade, men Herren hade större planer i åtanke.

Med tanke på tröttheten över det pågående coronaviruset tänkte nykallade områdespresidenten äldste Massimo De Feo att Jennys program skulle vara den perfekta gåvan till alla i området Europa. Som genom ett underverk har det som började som en liten andakt växt till en historisk utsändning som inte bara har setts i hela Europa utan också i resten av världen. Vittnen om julen filmades vid besökscentret vid Roms tempel, och i den välkända Vor Frue Kirke i Köpenhamn, och bjöd på artister som Jenny Oaks Baker and Family Four; Alex Sharpe, tidigare medlem i Celtic Woman; Tomas Kofod, en hyllad dansk skådespelare och medlem i kyrkan, samt avslutande ord av äldste De Feo och president Dallin H. Oaks i kyrkans första presidentskap. Med tanke på produktionens enkla början och det faktum att covid-19 hotade att lägga ner produktionen från början till slut, var det en mirakulös succé.

Men för författaren, regissören och producenten Brian Cordray ledde framgången till en annan fråga: Vad kunde kyrkan i Europa göra nästa år för att bygga på den här erfarenheten? Vilka kunde de rekrytera att vara en del av den nya ensemblen? Vilka sånger skulle de sjunga? Var skulle de uppträda? Vem skulle vara berättarröst? Hur kunde de göra manuskriptet intressant? Och slutligen, hur skulle han inbjuda samma anda från den förra konserten och bygga på utgångspunkten som den hade?

Alla de här frågorna och fler hade de att lösa, med början så tidigt som januari i år. Genom att följa Herrens vägledning och gå framåt i tro, ett steg i taget, tog produktionsteamet det i stort sett oskrivna bladet och gjorde det till ett julmästerverk.

Rekrytering av artister

Ända från början var en sak säker – att konserten skulle kännas tydligt europeisk. Med tanke på omständigheterna kring förra årets evenemang var det imponerande att produktionsteamet fick ihop några talanger i världsklass över huvud taget, så i år, med mer tid att förbereda sig, ville de rekrytera heleuropeiska artister, och så blev det.

Områdesteamet använde sig av Hollywoodmetoden att arbeta genom kontakter till kontakter och skapade ett nätverk av professionella sista dagars heliga artister runt om i Europa. Kalla samtal och e-postmeddelanden ledde till snabba introduktioner och informella presentationer av projektet. Till producenternas glädje kunde de snart rekrytera musiker av olika nationaliteter och genrer som alla, av kärlek till Frälsaren, erbjöd sin tid och sina talanger utan ersättning.

Jack och Marta Tyndale-Biscoe (Storbritannien och Spanien) – Pianisten Jack Tyndale-Biscoe har studerat musik på tre kontinenter och gjort omfattande turnéer i Europa. Han verkar för närvarande vid Talent Unlimited U.K. och som klassisk artist vid DEBUT. Marta är en katalansk pianist och pedagog. Båda har undervisat som professorsadjunkter i musik och språk vid Brigham Young University–Idaho innan de flyttade till London.

Vesna och Igor Gruppman (Serbien och Ukraina) – Grammy-vinnande violinisterna Igor och Vesna Gruppman träffades vid Moskvakonservatoriet och har sedan dess haft otroligt framgångsrika karriärer med framträdanden, dirigering och undervisning. De är nu stationerade i Rotterdam i Nederländerna där Igor verkar som konsertmästare för Rotterdams filharmoniska orkester och Vesna undervisar i altfiol vid Rotterdams konservatorium.

Constanze och Wolfgang Gebauer (Österrike och Tyskland) – Wolfgang och Constanze Gebauer, som båda varit framstående operasångare på var sitt håll, träffades på scenen och har sedan dess aldrig lämnat den då de har uppträtt tillsammans i operor, musikaler och konserter i hela Europa.

Naura (Spanien) – Naura har studerat musik vid två spanska institutioner och framträtt under många konserter som sopransolist, ackompanjerad av bland annat Navarra symfoniorkester och Pamplonesa Band.

Ruth Lorenzo (Spanien) – Ruth är välkänd för sin femteplats i X Factor U.K. och har haft en framgångsrik solokarriär med tre album som nått topplistorna, fyra turnéer i Spanien och, anmärkningsvärt nog, en av Spaniens bästa placeringar i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Alex Sharpe (Irland) – Alex är mest känd som medlem i Grammy-nominerade gruppen Celtic Woman och som framträdande i olika musikaler och soloframträdanden världen över.

Salome Moana (Schweiz) – Salome, som har tagit både kandidat- och masterexamen från musikakademin i Basel i Schweiz, är en lovande artist inom improviserad jazz och pop. Hon släppte sitt debutalbum 2020 och planerar att släppa sitt andra album på våren 2023.

Louis och Per Herrey (Sverige) – Louis och Per Herrey är två av de tre medlemmarna i pojkbandet Herreys som vann Eurovisionsschlagerfestivalen 1984, vilket inledde en karriär som inbegrep tio studioalbum och omfattande, framgångsrika turnéer.

Repertoarurval

Förra årets program bestod mestadels av vacker instrumentalmusik, men i år lades större betoning på både instrumentala stycken och sångnummer. Därför rekryterade produktionsteamet hjälp från Jenny Oaks Baker, huvudartisten under förra årets konsert, som gick samman med prisbelönte kompositören Kurt Bestor och skapade nya arrangemang av älskade europeiska julsånger som reflekterar konsertens unika teman.

    • Overtyr: Orkester
    • Tu Scendi Dalle Stelle: Naura
    • Nu tändas tusen juleljus: Herreys
    • O Tannenbaum: Gebauers
    • Holly & Ivy: Salome
    • O Come All Ye Faithful: Tyndale-Biscoes
    • Carol of the Bells: Gruppmans
    • Gläd dig, o jord: Ruth
    • Mitt i vintern var det: Alex
    • Final: O helga natt med alla

När artisterna fick frågan vilken del av konserten som var deras favorit nämnde mer än en Bestors ursprungliga arrangemang av den klassiska julsången O helga natt. Om detta sa välkände pianisten Jack Tyndale-Biscoe att ”det är vår förhoppning att de som lyssnar – särskilt till det sista numret – både [de] som delar vår tro och alla våra andra vänner därute, förändras till att kanske känna större vördnad för den heliga natten i människlighetens historia, känna hur mer ljus fyller själ och hjärta när de tänker på Frälsaren, och i slutändan känna större kärlek när de begrundar juletidens kärna: tacksamhet och givmildhet.”

Sökandet efter inspelningsplats

Ibland visar sig den rätta vägen inte förrän man har tagit det första steget ut i det okända. Så var fallet med årets konsert. Tanken var att söka upp en plats som på ett unikt sätt ger tittarna en känsla av Jesu tid genom ruinerna från det då styrande romerska riket, men många av de mer välkända italienska platserna var tyvärr för kostsamma. Medan artisterna rekryterades presenterades Cordray för Ruth Lorenzo, en av Spaniens mest lysande stjärnor, som introducerade honom till UNESCO:s världsarv i Mérida i Spanien, där det finns ruiner av en romersk provinshuvudstad som etablerades bara 25 år före Kristi födelse. Efter flera samtal tillät förvaltarna filmningen med den romerska arkitekturen som bakgrund så sent som i oktober.

Om den här miljön sa solisten Alex Sharpe: ”Den romerska amfiteatern i Mérida i Spanien var fantastisk, och den transporterade mig genast tillbaka i tiden. Att stå på den scenen och sjunga under stjärnorna hjälpte mig att föreställa mig Maria och Josef i sin enkla omgivning när Frälsaren kom till världen, och känslan av hopp i luften.”

Berättarrösten för julberättelsen

Vid förra årets konsert stod den danske dramatikern Tomas Kofod för utmärkt berättande. Han har tidigare porträtterat den heliga rollen som Jesus Kristus i kyrkans produktion Testamentena. Den här gången sökte produktionsteamet efter en kvinnoröst och det var ingen annan än brittiska Savannah Stevensons talanger de lyckades rekrytera. Många i kyrkan kanske känner igen henne som skådespelerskan som spelade Maria, Kristi mor, i Jesu Kristi kyrkas Bibelvideor. Sevenson, sa Cordray, ”gav värme och professionalism till rollen som berättare”.

När produktionsteamet i området hade värvat Stevenson började de söka efter platser i Storbritannien där de kunde spela in själva berättandet. Medan de letade efter den perfekta platsen som speglar den viktorianska eran föreslog lokala medlemmar i kyrkan Charles Dickens museum i London. För Cordrays manuskript visade sig detta vara avgörande när han insåg möjligheten att dra inspiration från Dickens klassiska berättelse En julsaga. Enligt Cordray ”är det trots allt tydligt att Scrooges resa är en andlig sådan där han lär sig att bli mer kristuslik. Är det inte det vi alla vill?”

Produktionsteamet fick också tidigt tanken att belysa hur olika aspekter av julen som ofta anses vara ganska världsliga (t.ex. julgranar, polkagrisstänger, ringklockor, strumpor, järnekskransar, etc.) faktiskt alla har anknytning till Kristus. Den här tanken följde med ända till slutet och resulterade i att många av de här symbolerna kom med i programmet och att namnet ändrades till Vittnen om julen – Symboler för Kristus.

Upplevelsen av julens anda genom musik

För producenterna visade det sig lyckligtvis inte vara svårt att återskapa den fina anda som åtföljde den första Vittnen om julen-konserten – så länge som konserten fokuserade på julens verkliga orsak: Jesus Kristus. ”[Gud] gav en gudomlig gnista åt showen”, sa operasångerskan Constanze Gebauer, ”så att alla”, oavsett bakgrund, nationalitet eller religiös tillhörighet, ”kunde känna det.”

I Nya testamentet skriver Matteus: ”Där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem” (Matteus 18:20). För Vittnen om julen – Symboler för Kristus samlades bokstavligt talat en mängd heliga i hans namn – från produktionsteamet till artisterna, hela vägen ner till alla översättare som gjorde konserten tillgänglig på 31 olika språk. Som de alla kan vittna om med en röst har Jesus Kristus verkligen varit ”mitt ibland dem” under den här unika produktionen.

Hur man tittar

Konserten spelas in på engelska och visas på 31 språk. Den kommer att finnas tillgänglig via kyrkans officiella kanaler, bland annat: EttLjusFörVärlden.org, områdets webbplats, YouTube och Facebookfrån söndagen den 11 december 2022 kl. 18:00 CET till mitten av januari 2023.

Till programmet finns det aktiviteter för barn och deras familjer på EttLjusFörVärlden.org.

Ytterligare material, bland annat en julkalender för tjänande, affischer, utdelningskort och reklamvideor, kommer snart att finnas på EttLjusFörVärlden.org.

Stilguideanmärkning:Använd kyrkans fullständiga namn när det nämns första gången i artiklar om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. För mer information om användningen av kyrkans namn, se vår på stilguide nätet. »Stilguide - Om kyrkans namn.